Republika Srpska

Страх од трансформације Бирча

ЗВОРНИК - Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић изјавио је вечерас у Зворнику да ће трансформацијом Фабрике глинице "Бирач" на пет и више предузећа изазвати страх и доста проблема код радника.


Пеулић је рекао новинарима да је у "Бирчу" већ формирано предузеће "Енерголинија" са којим су радници потписали изјаве којима су већ оштећени, јер у њима не стоји да послодавац преузима све обавезе из претходног уговора, икао је то чланом 33. Закона о раду предвиђено.

"Радници неће имати предвиђену законску отпремнину, уколико се покаже да су у новоформираном предузећу технолошки вишак", рекао је Пеулић, након састанка са члановима Синдикалне организације металске индустрије и рударства ове фабрике и нагласио да се радници највише боје ако буду проглашени технолошким вишком без права на отпремнину везану за укупан радни стаж

Према његовим ријечима, у случају да радник који има 30. и више година радног стажа у "Бирчу", а у новоформираном предузећу буде проглашен технолошким вишком, бојимо се да ће му послодавац обрачунати период да је код њега радио само вријеме од потписивања изјаве, и тај период обрачуна за отпремнину, а не укупан радни стаж у "Бирчу".

Пеулић је додао у Фабрици глинице "Бирач" има доста изражених проблема, јер се не уплаћују доприноса на плату, не обрачунава се прековремени рад, док се без икакаве одлуке и договора са синдикатом радницима умањују плате за око осам одсто линеарно.

"У Фабрици глинице нема квалитетног социјалног дијалога што ће негативно дјеловати на предузеће, јер послодавац не уважава фабричку Синдикалну организацију металске индустрије и рударства која дјелује у саставу Савеза синдиката РС, иако има око 20 одсто чланства у Фабрици", рекао је Пеулић.

Он наводи да ће инсистирати да послодавац потпише споразум са радницима о преласку у ново предузећа са свим правима и обавезама из Закона о раду, чиме ће бити заштићени радници и нагласио да ће, уколико такав договор не буде постигнут, радници тражити заштиту својих права путем надлежних органа.

Предсједник Синдиклане организације металске индустрије и рударства у "Бирчу" Станко Стојановић рекао је да послодавац крши колективни и уговор о раду, чиме ствара социјалне проблеме код радника.

Он каже да плата касни, да се не овјеравају здравствене књижице, те да имају и друге социјалне проблеме са којима се радници свакодневно суочавају.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog