Politika

Италија се нада укидању виза за БиХ

САРАЈЕВО - Италијански државни секретар за спољне послове Алфредо Мантико пренио је данс члановима Предсједништва БиХ да Влада Италије сматра да је БиХ дио Европе, о чему не треба дискутовати, те изнио оптимистичан став да ће грађани БиХ безвизни режим добити током сљедећих мјесеци.


Односи БиХ и Италије су на политичком, економском, културном и мултилатералном плану веома добри и у будућности се још брже стално могу унапређивати, констатовано је током сусрета чланова Предсједништва БиХ са Мантиком.

Током састака италијанског државног секретара за спољне послове са члановима Предсједништва БиХ истакнуто је да се веома добри односи могу унапређивати посебно у областима економије, привреде, инвестиција и у енергетском сектору.

У саопштењу Предсједништва БиХ наводи се да је током састанака у том смислу истакнуто да је Италија битан партнер БиХ на њеном стратешком путу ка Европској унији и НАТО.

Мантико је исказао потпуну сагласност и спремност Италије да помогне БиХ на њеном путу ка ЕУ и НАТО.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић је изнио јасно политичко опредјељење о евроатлантском путу БиХ, на чему ће се и даље радити, јер је, због унутрашње стабилности и безбједности региона, пут БиХ у НАТО не само циљ, него и средство.

Члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић рекао је да је међународна заједница пропустила прилику да БиХ начини бржи корак ка Европи и изразио наду да ће у овој, веома битној години, уз помоћ пријатељских земаља, добити безвизни режим

Такође, истакао је неопходност договора унутрашњих фактора о томе како ће БиХ у будућности функционисати без ОХР-а, без наметања рјешења са стране, чиме би се створиле претпоставке за брже прикључење Европи, заједно са осталим земљама Западнога Балкана.

Члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић је исказао задовољство због изреченог оптимизма и добрих билатералних односа, за разлику од мултилатералних односа, гдје је очит застој, о чему свједочи одбијање апликације за МАП и задржавање БиХ и даље на визном режиму, што је код појединаца резултирало "евро и НАТО скепсом".

Он је истакао да у БиХ већина још опредијељена за евроатлантске интеграције, јер је то добро за стабилност земље и региона, чиме би се увео принцип владавине права, европске вриједности и стандарди у практичној примјени, а на тај начин европске земље би најбоље помогле демократским снагама у БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog