Društvo

Свјетски дан борбе против рака

ПАРИЗ - Свјетска здравствена организација /СЗО/ заједно са Међународним удружењем за борбу против рака организује данас Свјетски дан борбе против рака.


Свјетски дан борбе против рака обиљежава се како би се упозорило на потребу смањења стопе смртности од тог главног узрочника смрти у свијету.

Ове године кампања, посвећена превенцији, има заједнички слоган: "Превенција рака је могућа".

Сваке године у свијету оболи више од 12 милиона људи, а 7,6 милиона умре од ове болести.

Више од двије трећине малигних болести настаје под утицајем фактора који су резултат савременог живота, што је и разлог да су ове болести у порасту у развијеним земљама. Епидемиолошке студије су потврдиле повезаност наведених облика понашања код људи и настанка малигних болести.

Чак 40 одсто малигних болести може бити избјегнуто једноставним мјерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избјегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просјечне тежине конзумирањем здраве хране, вјежбањем као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.

Међународно удружење за борбу против рака наводи да 20 одсто карцинома који се дијагнозира сваке године може се приписати вирусним или бактеријским инфекцијама, као што су: инфекције изазване папиломавирусом - који може да доведе до рака грлића материце, вирус хепатитиса Б или Ц (који могу довести до рака јетре), вирус Епштајн-Бар /Epstein-Barr/ који може да доведе до лимфома Буркит /Burkitt/, хеликобактер пилори - бактерија повезана са канцером желуца...

Стопа обољелих од канцера који су повезани са инфекцијама већа је у земљама са ниским приходима, чак 80 одсто смртности од рака грлића материце забиљежено је у земљама у развоју.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog