Politika

Радмановић: Представништва региона су европска пракса

БАЊА ЛУКА - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић изјавио је да су представништва Српске у иностранству основана у складу са позитивном европском праксом и да служе и промоцији БиХ.


Радмановић је подсјетио да је позитивна европска пракса да региони имају своја представништва у другим земљама, па тако само у Бриселу 27 земаља има неколико стотина представништава.

"Требали би и у Сарајеву да схвате да када РС има више представништава то значи покушај развоја и представљања не само РС, него и БиХ. Овдје то сматрају противничким атаком и све оно што долази из Бањe Луке сматрају нападом", рекао је Радмановић.

Замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић истиче да државе у којима је Српска има представништва сигурно не би дозволиле њихово отварање да је нешто урађено мимо закона.

Бабићева је рекла да је Уставни суд БиХ већ дао мишљење о представништвима РС у иностранству и истакла да она функционишу на исти начин, као и Представништво Кантона Сарајево у Бриселу.

Она сматра да је скандалозан закључак Комисије за спољне послове парламента БиХ, у којем се доводи у питање уставност представништава РС у иностранству, јер је донијет мимо законске процедуре и поштовања одлука институција БиХ.

Шеф кабинета замјеника министра спољних послова БиХ Жељко Самарџија сматра да отварање привредних представништава Српске у свијету не задире у спољну политику БиХ, будући да је ријеч о економским установама, које ни на који начин нису у колизији са дипломатско-конузуларним представништвима БиХ.

Самарџија је рекао да привредну сарадњу на свим нивоима треба из дана у дан све више јачати, те да представништва Српске углавном раде на успостављању и јачању такве сарадње са регионима у којима се налазе.

Он је нагласио да је постојање оваквих представништава пракса у свим европским земљама, те да се људи у њима баве привредним пословима, а не политиком.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog