Društvo

Маргетић: Вехабије биле упозорене

БАЊА ЛУКА - Вехабије у Горњој Маочи биле су упозорене на долазак полиције тако да су имале довољно времена да на сигурно сакрију све оно што би их могло скупо коштати, рекао је члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Домагој Маргетић.


Маргетић је, позивајући се на добро упућене изворе блиске истражним органима БиХ, рекао да је информација о припремама и размјерама акције "процурила" из кабинета директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Алмира Џуве.

"Горња Маоча као један од безбједносних проблема поменута је и приликом недавне посјете директора америчког Еф-Би-Аја Роберта Милера, који је на састанку са представницима надлежних органа БиХ затражио и разрјешење Алмира Џуве са мјеста првог обавјештајца БиХ. Планирати једну овакву акцију са таквим човјеком само неколико дана послије тог упозорења чисти је промашај и неозбиљност", изјавио је Маргетић.

Он каже да зато и не чуди што су полицајци имали прилично мршав улов, односно, заплијењено је тек нешто мало ловачког оружја, ДВД и видео-записи, средства за везу, рачунари и кухињски ножеви.         

С друге стране, портал "Сарајевоикс", позивајући се на изворе блиске Тужилаштву БиХ, тврди да је велика полицијска акција "Свјетлост" у Горњој Маочи проведена у склопу рјешавања једног од услова за безвизни режим.

Највећа полицијска акција проведена у БиХ од потписивања Дејтона проведена је као сигнал БиХ Бриселу да је земља спремна ријешити проблем особа које би се могле довести у везу са тероризмом и од којих Брисел осјећа (не)оправдан страх по своју и безбједност грађана Европе, наводи овај протал.

Исти извор подсјећа да наредне седмице у БиХ долази експертска комисија која ће оцијенити испуњавање услова који се односе на имиграције, управљање границама, док у трећој седмици фебруара долази мисија која ће оцијенити испуњавање услова о јавном реду и безбједности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog