Republika Srpska

Влада Србије: Плате премашиле договор са ММФ за 12 милиона динара

БЕОГРАД - Влада Србије већ је прекршила споразум са Међународним монетарним фондом, потписан у новембру, јер је за плате запослених у Владиној администрацији издвојила 12 милијарди динара више него што је договорено, што је око 120 милиона евра.


Стални представник ММФ-а у Београду Богдан Лисоволик рекао је новинарима да постоји забринутост да Србија неће испунити ни други дио споразума који предвиђа отпуштање више од 8 000 чиновника у јавној администрацији.

Влада Србије још није почела са отпуштањем вишка запослених у републичкој администрацији, већ је пролонгирала договорени рок за још мјесец дана.

Министарствима и осталим републичким органима остало је још 26 дана да уруче рјешења о отказу или да вишкове евентуално пребаце на друго радно мјесто.

О оваквом понашању власти у Београду обавијештени су и у ММФ-у, чија би мисија требало да стигне у Београд 8. или 9. фебруара.

"Забринути смо због извјештаја да је рационализације јавне администрације не само одгођена већ да можда постоји и ризик да ти кораци буду тек дјелимично спроведени или чак да остану само на папиру", упозорио је Лисоволик и додао да ће се предстојећа мисија пажљиво позабавити овим питањем.

Сумња ММФ-а да Србија неће бити у стању да испоштује овај споразум додатно је подгријана издвајањем 12 милијарди динара више него што је договорено за плате чиновника у Владиној администрацији, јер су се српске власти обавезале да ће издвојити укупно 301 милијарду динара, а буџетом за 2010. годину предвиђено 313 милијарди.

"Ова већа сума за плате у принципу мораће да се финансира смањивањем издатака за јавне инвестиције", тврди Лисоволик.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog