Republika Srpska

''Тојота'' губи 1,4 милијарде евра због повлачења возила

ТОКИО - Јапански произвођач аутомобила "Тојота" оцјењује данас да ће, због повлачење возила са свјетских тржишта након појаве проблема са папучицом за гас, изгубити између 170 и 180 милијарди јена (између 1,3 и 1,4 милијарди евра).


"Губици због повлачења возила износиће око 100 милијарди јена, а због смањења продаје која је услиједила биће између 70 и 80 милијарди јена", изјавио је на конференцији за новинаре директор компаније "Тојота" Такахико Иђичи.

Британски медији данас су објавили да ће ова компанија повући више од 180 000 аутомобила из Велике Британије.

Компанија је јутрос потврдила да ће из Британије повући седам модела својих аутомобила и то моделе: "ику" /iQ/, "ајго" /Aygo/, "јарис" /Yaris/, "аурис" /Auris/, "корола" /Corolla/, "авенсис" /Avensis/ и "версо" /Verso/.

"Тојота" је од јесени повукла осам милиона аутомобила широм свијета, од чега 1, 8 милиона из Европе због потенцијалног квара на папучици гаса који може да изазове неконтролисано убрзавање возила.

Компанија наводи да би могла да прошири провјере својих аутомобила са САД и Европе на Блиски исток, Латинску Америку и Африку. У овим регионима продато је 180 000 аутомобила са потенцијалним кваром.

Међутим, компанија је јуче саопштила да стиже све више жалби возача "Тојотиних" возила у САД и Јапану који пријављују проблеме са кочницама модела "пријус", са хибридним мотором.

Америчка агенција за безбједност саобраћаја примила је више од 100 жалби, а јапанска 77.

"Тојота" је саопштила да је у току провјера ових извјештаја и да је прерано да се они коментаришу.

Модел "пријус" није обухваћен тренутном акцијом повлачења неколико милиона "Тојитиних" аутомобила са свјетских тржишта усљед проблема са папучицом гаса.

Најновији подаци са тржишта показују да је продаја "Тојотиних" аутомобила у САД у јануару опала за 16 одсто, те да јапанска компанија тренутно има најмањи удио на америчком тржишту од јануара 2006. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog