Politika

Санџачке општине у једном региону

БЕОГРАД - Притисак бошњачких лидера да Санџак буде један регион уродио је плодом, јер је Министарство економије Србије предложило Влади да измијени Закон о регионалном развоју тако да све санџачке општине - Нови Пазар, Тутин, Сјеница, Рашка, Пријепоље, Нова Варош и Прибој, припадну једном региону.


Промјеном мапе статистичких региона у Србији, којих према новом приједлогу има пет, "бачен је у воду" шестомјесечни напор Републичког завода за статистику који је успио да нацрта мапу са седам региона.

Београдска штампа наводи да је ту карту одобрила и европска агенција "Евростат", и она је испуњавала све модерне стандарде.

Међутим, тек послије усвајања уредбе о регионима и на Влади, бошњачки министри Сулејман Угљанин и Расим Љајић схватили су да није испоштовано политичко обећање да све санџачке општине буду у једном региону. Услиједили су координисани политички захтјеви да мапа буде измијењена - наводи лист.

Новим измјенама закона, цијели посао са статистичким регионима поново би се практично одложио за неколико месеци, јер ће пропис послије Владе морати да усвоји и Скупштина Србије. Потом ће га Завод за статистику преточити у нову мапу и на крају слиједи овјера од "Евростата".

Листови наводе да ће према новој мапи коју предлаже Министарство економије шест општина бити пребачено из источног региона у Шумадију - Свилајнац, Деспотовац, Ћуприја, Јагодина, Рековац и Параћин.

Предсједник Бошњачког националног већа Есад Џуџевић, рекао је листу да за њих није најважније да све санџачке општине буду у једном региону, већ да оне сачињавају једну административну област.

Министарство економије и регионалног развоја саопштило је јуче да је његов приједлог измјена Закона о регионалном развоју предвиђа подјелу Централне Србије на два региона – јужну и источну Србију те Шумадију и западну Србију, а да остала три статистичка региона остају непромењена: Војводина, Београд и Косово и Метохија.

"Циљ Закона није да се грађани Србије деле и групишу по националној основи, већ да се формирају статистички региони ради равномерног развоја и ефикаснијег коришћења претприступних фондова ЕУ", саопштили су из Министарства економије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog