Svijet

САД: Мјесец црначке историје

ГРИНСБОРО - Стотине људи су се окупиле у некадашњој робној кући ''Вулворт'' у Гринсбороу у Сјеверној Каролини на обиљежавању догађаја од прије 50 година када су четворица црначких студената ушла у кафетерију робне куће и сјела за сто само за бијелце као знак протеста против забране Афроамериканцима да ручају гдје и бијелци.


Студенти инспирисани челником борбе за грађанска права Мартином Лутером Кингом нису били послужени, али је њихов потез разбудио покрет за грађанска права и борбу милиона Американаца афричког поријекла да постигну расну једнакост и правду, преноси "Глас Америке".

"У срцу, сви смо знали да је расна сегрегација - зло'', рекао је Џозеф Мекнил којем је било само 17 година када је са пријатељима одбио да напусти овај сто 1. фебруара 1960. У то вријеме, могли су бити ухапшени због кршења такозваних ''закона Џима Крова'' уведених с циљем одвајања бијелаца и црнаца на јавним мјестима, попут биоскопа, хотела и ресторана.

Френклин Мекејн рекао је да га је дискриминација која га је окруживала навела да учествује у том протестном чину.        

"Био сам потпуно спреман да нешто учиним што ће ми вратити мало дигнитета, моју мушкост. Сва срећа, срео сам тројицу колега који су се исто тако осјећали", истакао је Мекејн.

У данима који су слиједили протестном сједењу придружили су и други људи уморни од дискриминације, много црнаца и неки бијелци. Џозеф Мекнил рекао је да је у једном тренутку више од 500 студената потпуно загушило сервирање хране у "Вулворту" и другим мјестима са раздвојеним мјестима за једење.

У јулу 1960. године, након 200.000 долара губитка у продаји, робна кућа ''Вулворт" је пристала да интегрише своје ресторанске капацитете и сервира црнцима храну на истом мјесту гдје и бијелцима.

Фебруар је у САД мјесец црначке историје којиме се одаје почаст људима и догађајима који су обликовали историју Американаца афричког поријекла.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog