Društvo

Фелер хвали домаће полицајце и акцију

БАЊА ЛУКА - Акције полицијских агенција изведене у Горњој Маочи код Брчког и у Републици Српској показале су да су полицајци у БиХ способни да се носе и са најтежим и најкомплекснијим операцијама, оцијенио је шеф Полицијске мисије ЕУ у БиХ (ЕУПМ) Штефан Фелер.


"Исти дан се десила још једна значајна операција у вези са сузбијањем трговине наркотицима коју је водио МУП РС, тако да су се десиле двије јако битне операције. Обје операције су урађене веома професионално", рекао је Фелер.

Он је истакао да се у БиХ проблем тероризма не преувеличава и оцијенио да су надлежне институције спремне да се ухвате у коштац с овим проблемом.

"Полицијске структуре у БиХ раде јако добар посао што се тиче сузбијања криминалних појава, али то није у толикој мјери случај са њиховом способношћу да раде на побољшању осјећања који грађани имају са својом безбједношћу", нагласио је Фелер.

Он сматра да је осјећање безбједности које имају грађани у директној је вези са одговорношћу политичара, те да се у неким случајевима пажња јавности жели скренути на полицију, умјесто да се преузме одговорност и да се то питање задржи гдје треба да буде, а то је на политичком нивоу.

"Постоје примјери да неки људи у БиХ желе више политичке контроле над полицијом него што то треба, али моје увјерење је да ће се, ако се настави комуницирати и размјењивати комуникација, увидјети да постоје људи који су способни, али и они који су мање квалификовани", нагласио је Фелер.

Он је истакао да се у ЕУПМ-у труде да њихова помоћ и присуство постану историја у БиХ, те да раде све да би помогли структурама у БиХ да оне раде свој посао и спроводе своје активности на начин како би то требало да буде.

"Тренутно имамо двогодишњи мандат који је фокусиран на борбу против организованог криминала и корупције, а који је заправо заснован на позиву које нам је упутило Предсједништво БиХ. Тешко је рећи када ће доћи вријеме да ЕУПМ оде и то је нешто што зависи од вас", поручио је Фелер.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog