Svijet

Кина: Погрешне оптужбе и притисак од стране Американаца

ПЕКИНГ - Амерички предсједник Барак Обама најавио је оштрији став према Пекингу о питању трговине и портпарол кинеског министарства иностраних послова Ма Жаосу данас је оптужио САД "за погрешне оптужбе и притисак".


Обама је јуче сенаторима из своје Демократске странке рекао да ће одржавати "сталан притисак" на Кину и друге земље да се придржавају трговинских споразума.

Односи између САД и Кине затегнути су због договора о продаји америчког наоружања Тајвану.

Извјештаји о кинеским хакерским упадима на америчке интернет странице и планирана посјета тибетанског духовног лидерад далај-ламе САД додатно су погоршали односе.

"Приступ који покушавамо да остваримо је да будемо оштрији по питању примјене постојећих мјера излажући сталном притиску Кину и остале земље да на реципрочан начин отворе своја тржишта," рекао је Обама аали је упозорио да би било погрешно да САД постану протекционисти.

Амерички предсједник је додао да би требало провјерити и стање страних валута како земље не би имале непоштену предност у односу на долар.

Међутим, портпарол кинеског МИП-а је истакао да је кинеска валута јуан на разумном нивоу и да то није главни узрок трговинског вишка са САД.

"Тренутно уколико гледате на међународни баланс исплата и снадбјевеност тржишта страних валута и потражњу ниво јуана је близу разумног и уравотеженог. Оптужбе и притисак не помажу у рјешавању проблема", рекао је Жаосу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog