Svijet

Kлинтонова: Недамо зтворенике за планинаре

ВАШИНГТОН - САД су одбациле иранску сугестију за размјену неколико иранских затвореника у америчким затворима за троје Американаца ухапшених у Ирану током планинарења.


Амерички државни секретар Хилари Клинтон рекла је да планинари треба да буду одмах ослобођени на хуманитарној основи.

Њени коментари услиједили су дан након што је ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад сугерисао да би требали бити покренути разговори о могућој размјени заробљеника.

Клинтонова је оптужбе Ирана према планинарима назвала "неправедним."

Ирански званичници претходно су изјављивали да су планинари ухапшени због шпијунаже.

"Нема преговора између Ирана и САД. Вјерујемо да би Техеран требало да једнострано ослободи наше ухапшене држављане", рекла је Клинтонова након састанка са министром иностраних послова Бахреина Шеика Халида бин Ахмеда ал Калифа.

У новембру је иранско правосуђе изнијело оптужбе за шпијунажу против троје Американаца Шејна Бауера (27), Саре Шурд (31) и Џоша Фатала (27). Њихове породице саопштиле су да су они планинарили и да су случајно залутали преко границе Ирака у Иран.

Према иранским шеријатским законима, за оптужбе за шпијунажу може се изрећи и најстрожа казна.

Званичник Стејт департмента раније је рекао да се планинари не могу поредити са Иранцима који су смјештени у америчке затворе.

"Стварно не може бити поређења између, на примјер, иранског држављанина који је оптужен или осуђен за шверц наоружања, што није ускладу са међународним законом, и троје планинара који су залутали преко необиљежене границе", рекао је званичник.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog