Republika Srpska

Усорац: А како ћемо вратити пшеницу?

БАЊА ЛУКА - Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске  Владимир Усорац сматра да је позајмица 50 000 тона пшенице од Србије за робне резерве РС лош потез, јер је могућност враћања неизвјесна.


Усорац је навео да пољопривредници нису ни посијали толике количине хљебног жита зато што јесења сјетва у Српској није обављена на задовољавајући начин.

"Пољопривредни произвођачи РС се питају коме треба та пшеница, јер ако је за млинаре - они нису хтјели да откупе домаћу пшеницу, чиме су довели у питање јесењу сјетву која и није обављена. Ако је позајмљена пшеница за робне резерве, Дирекција је могла јесенас од сељака да откупи домаћи род", рекао је Усорац.

Он је додао да пољопривреднике Српске брине ко ће вратити позајмљену пшеницу, наглашавајући да је у РС посијано мање од 10 000 хектара хљебног жита што, и уз претпоставку да се постигну свјетски приноси и да се не остави за домаће потребе, неће бити довољно да се подмири позајмица од 50 000 тона пшенице.

Усорац је поручио да "позајмити нешто, а не имати одакле вратити, није добро".

Он је рекао да пољопривредници очекују од Дирекције за робне резерве да објасни за кога је позајмљена пшенице из Србије, ко ће имати користи од тога и зашто се на овај начин угрожава домаћа производња.

Министар трговине Србије Слободан Милосављевић и министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић договорили су јуче у Београду да ће Србија Дирекцији за робне резерве РС позајмити 50 000 тона пшенице.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog