Svijet

Саркози и Меркелова јачају сарадњу

ПАРИЗ - Француски предсједник Никола Саркози и њемачка канцеларка Ангела Меркел представили су данас 80 пројеката о јачању партнерске сарадње својих земаља.


Двоје лидера су на састанку у Паризу објавили да ће наставити рад на проналаску рјешења за угрожени пројекат развоја транспортног војног авиона А400М.

"Преговори морају да се наставе. Ово је пројекат од стратешког значаја. Морамо учинити све да бисмо дошли до рјешења", рекла је Меркел на заједничкој конференцији за новинаре са Саркозијем.

"Ербас", компанија која развија овај авион, запријетила је да ће угасии пројекат уколико не добије додатна средства од држава које су наручиле авионе - Њемачке, Француске, Шпаније, Британије, Белгије, Луксембурга и Турске.

Пројекат касни три године од рока и наводно је премашио планирани буџет за 11 милијарди евра. "Ербас" је упозорио и да је угрожен опстанак његове сестринске компаније, европске агенције за истраживање свемира ЕАДС.

Меркел и Саркози представили су документ под називом Агенда 2020, са 80 пројеката о јачању сарадње између двије земље, које су водиле неколико ратова, а данас заједно чине камен темељац ЕУ.

Пројекти обухватају планове о бољој координацији економског планирања и финансијских регулатива.

"Желимо да ставимо Француску и Њемачку у службу Европе и да остваримо напредак у вези са финансијским регулативама у свијету", рекао је Саркози.

Протокол укључује и заједничке напоре у постизању глобалног споразума о смањењу емисија штетних гасова и усвајању европских норми за електричне аутомобиле.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog