Svijet

Филмски студији изгубили спор са пиратима

КАМБЕРА - Холивудски филмски студији "Ворнер брос", "Дизни", "Парамаунт", "Колумбија" и "Твентиф сенчери фокс" изгубили су судски спор против интернет провајдера који је наводно омогућио илегално скидање филмова, што је јак ударац њиховим напорима против филмске пиратерије.


Судија Федералног Суда Денис Каудрој пресудио је да Интернет сервис провајдер из Перта није овластио скидање филмова нити је имао снагу да то спријечи, ометајући тако окушај филмских студија да зауставе милионске губитке.

Судија Каудрој је признао распорстрањено нарушавање ауторских права, али је рекао да то није одговорност провајдера, чији клијенти су скидали филмове уз помоћ апликације за размјену садржаја "БитТорент" да би гледали филмове на својим лаптоп и рачунара.

Директор провјадера Мајкл Малоне поздравио је пресуду и рекао да филмска и интернет индустрија треба да нађу начин да се омогући легалално скидање филмова и телевизијских серија.

Овај судски спор се дешава након што је шведски суд осудио четворицу лица која су стајала иза "Пират беј" сајта за размјену интернет садржаја, окрививши их за омогућавање нарушавања ауторских права у априлу 2009, и пресудивши им по годину дана затвора.

Очекује се да ће Холивуд и даље покушавати да врши притисак на ИСП-ове /провајдере/, радије него да оптужи индивидуално милионе корисника који скидају илегално материјал с интернета.

"Једна ствар је сигурна: ово није крај путовања. Сувише много је у улогу. Они не могу само сједити и имати цијелу нову генерацију која расте у увјерењу да могу гледати ове материјале бесплатно", каже Ендрју Вајзман, из адвокатске фирме за заштиту интелектуалне својине.

Уз одобрење судије Каудроја, овај судски процес преношен је уживо на Твитеру, због великог интереса широм свијета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog