Svijet

Договор у Белфасту: Сјеверна ирска добија свог министра правосуђа

БЕЛФАСТ - Највеће сјеверноирске странке постигле су договор за пренос полицијских и правосудних овлаштења са Лондона на Белфаст, чиме је окончан дуготрајан спор који је пријетио да изазове свргавање заједничке владе католика и протестаната.


Споразумом ће Сјеверна Ирска први пут добити свог министра правосуђа и то је један од најхрабријих корака ка консолидацији договора из 1998. године названог "Добри петак", којим је углавном окончано тридесетогодишње насиље у којем је живот изгубило 3 600 људи.

Неуспјех у постизању договора довео би до пораста насиља и скоро сигурно били би расписани пријевремени избори у овој британској покрајини гдје је власт расподјељена између римокатоличког Шин Фејна и протестантске странке Демократских униониста (ДУП).

"Вјерујем да Скупштина и политичке институције сада могу наставити са радом на осснови једнакости, поштења и партнерства", наводи се у саопштењу предсједника Шин Фејна Герија Адамса.

Лидер ДУП-а Питер Робинсон рекао је да је имао прилику да приједлоге изнесе пред остале чланове странке те да је руководство поставило пар питања и једногласно подржало напредак.

Робинсон је истакао да ће детаљи споразума којим су окончани двоседмични преговори бити објављени током дана.

Шин Фејн настоји да се Сјеверна Ирска уједини са Републиком Ирском, док је ДУП више за то да покрајина остане дио Велике Британије.

Разговори између странака били су у застоју због неслагања о датуму преноса овлаштења и дефиниције начина на који ће бити рјешавана питање рута чувених парада, које су у протеклим годинама, биле тачке великих и крвавих окршаја националиста и униониста.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog