Svijet

С. Кореја ће ослободити америчког мисионара

СЕУЛ - Сјеверна Кореја ће ослободити америчког мисионара који је у децембру ухапшен због илегалног уласка, објавила је данас сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.


КЦНА јавља да је Сјеверна Кореја одлучила да му опрости и да га ослободи, узимајући у обзир његово искрено кајање због почињеног.

Агенција не наводи датум када ће он бити ослобођен.

Роберт Парк /Robert Park/, амерички држављанин поријеклом Корејац, ухапшен је 25. децембра када је прешао границу између Кине и Сјеверне Кореје , како би покушао да привуче пажњу у вези са ситуацијом за кршење људских права у овој земљи.

Парк је уочи преласка изјавио агенцији Ројтерс у Сеулу да је то његова обавеза као хришћанина и да носи писмо којим позива сјевернокорејског лидера Ким Јонг-ила да ослободи политичке затворенике и напусти власт.

Агенција КЦНА јавила је да је Парк признао илегалан улазак у земљу и да је промијенио мишљење о Сјеверној Кореји, пошто је у њој лијепо примљен.

"Оно што сам видио и чуо у НДР Кореји увјерило ме је да сам имао погрешно мишљење (о непоштовању људских права). Искрено се кајем због учињеног под дејством лажне западне пропаганде", пренијела је КЦНА Паркове ријечи.

Сјеверна Кореја је 25. јануара ухапсила још једног америчког држављанина, такође, због илегалног уласка у ову земљу, саопштено је из Пјонгјанга крајем јануара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog