Svijet

Tajван наручио 20 хеликоптера из Европе

ТАЈПЕЈ - Тајван је данас саопштио да ће од европских произвођача купити до 20 хеликоптера што ће највјероватније изазвати негодовање Кине.


Споразум Тајвана и "Еурокоптера", огранка њемачке компаније ЕАДС могао би изазвати затезање кинеско-европских односа који су као и кинеско-амерички погоршани трговинским споровима и око вриједности валуте јуан.

Вашингтон је прије мање од седам дана предложио склапање уговора о продаји наоружања Тајвану у вриједности од 6,4 милијарде долара након чега је Кина најавила да ће суспендовати војну сарадњу са САД.

Продаја европског наоружања Тајвану који Кина сматра својом територијом у протеклих 17 година је у паду због политичке осјетљивости мада су европско-тајванске трговинске везе веома јаке.

Француски уговор из 1993. године за продају напредних борбених авиона "Мираж" изазвао је негодовање Кине и Пекинг је затворио француски конзулат у провинцији Гуангдонг, а француском фирмама су ускраћени уносни пословни уговори.

Портпарол тајванског Министарства одбране Мартин Ју рекао је да ће ово острво купити хеликоптере за спасавање и претрагу "Ец-225." Он није саопштио друге детаље.

Кинеске комунистичке власти збациле су 1949. године националистичку владу Куоминтанга и протјерале је на Тајван.

Кина сматра Тајван дијелом своје територије и задржава право да припоји острво матици, ако то буде потребно и силом.

Тајван, са више од 22 милиона становника, има једну од најразвијенијих привреда у Азији и добро наоружане оружане снаге са више од 300 000 припадника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog