Svijet

Сљедећи човјек на Мјесецу биће Кинез

ВАШИНГТОН - Сљедећи човјек на Мјесецу биће Кинез - тврди познати британски научник Колин Пилинџер, након што је амерички предсједник Барак Обама одустао од програма "Сазвијежђе".


Тај грандиозни свемирски програм повратка Американаца на Мјесец, "тежак" 40 милијарди долара, 2004. године лансирао је бивши амерички предсједник Џорџ Буш.

Најприје је био план да се амерички астронаути искрцају на Мјесец 2015. године, затим је то пролонгирано на 2018. па 2020. годину. На карају, након што је на развој ракета "Арес један" и свемирског брода "Орион" утрошено девет милијарди долара, програм "одлази у историју".

Умјесто да развија скупе летјелице, НАСА ће убудуће својим астронаутима куповати карте код неколико приватних свемирских компанија. Са компанијама "Спејс X" и "Орбитал сајенс" НАСА је већ склопила уговоре вриједне 3,5 милијарди долара за 20 комерцијалних летова до Међународне свемирске станице (ИСС).

"Ово је `посмртни марш` за будућност америчких свемирских летова са људском посадом" - изјавио је за "Њујорк тајмс" Ричард Шелби, републикански сенатор из Алабаме, у којој је рађено на развоју ракета за програм "Сазвијежђе".

Многи, ипак, сматрају да Обама поступа рационално, јер се природа свемирске трке у посљедњих 50 година значајно промијенила.

Када се шездесетих година кренуло у освајање свемира, у позадини је била битка за војну надмоћ на Земљи између двије велесиле - САД и СССР-а. У међувремену, СССР се распао, а америчка влада не жели више да расипа огромне количине новца на развој ракета кад за то може користити услуге приватних компанија.

Колин Пилинџер сматра да се садашња свемирска трка, за разлику од оне прије 50 година, води ради економске и техничке превласти.

"Будући да САД одустају од утрке на Мјесец, сада је терен чист за Индију, Кину и Јапан" - тврди Колин Пилинџер, који сматра да ни Европска свемирска агенција (ЕСА) нема снагу за слање астронаута на Мјесец.

Уосталом, сам Пилинџер водио је роботску мисију "Богл 2" која се крајем 2003. године изгубила на Марсу, па најбоље зна слабости европског свемирског програма.

С друге стране, азијски дивови надиру. Јапан је прије неколико година најавио слање астронаута на Мјесец, а сада лунарне мисије планирају и Индија и Кина. Према неким процјенама, Кина би прве астронауте на Мјесец могла послати до 2020. Године

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog