Republika Srpska

Дворови добили концесију на геотермалне бушотине

БИЈЕЉИНА - Директор "Бање Дворови" Светислав Лопандић поздравио је одлуку Владе Републике Српске да овој установи додијели концесије за екплоатацију геотермалних вода на двије бушотине и истакао да на овај начин Бања у наредних 30 година.


По његовим ријечима, Бања Дворови тиме стиче сигурност у смислу експлоатације воде, али и у погледу будућег прогресивнијег бањског развоја.

"Наши планови иду у том правцу, наравно имајући у виду и очекујући улагања са стране путем заједничког партнерства, а примјеном Закона о јавном и приватном партнерству. То, практично, значи увођење новог, свјежег капитала и самим тим процват Бање са сигурношћу коришћења геотермалних извора", рекао је Лопандић.

Он је додао да Бања Дворови већ има изграђене студије за експлоатацију геотермалних бушотина с циљем флаширања воде за пиће, као и да планира да заврши изградњу постојеће, али и доградњу нове инфраструктуре.

"На тај начин би се заокружила нова и квалитетнија понуда и Бања би на основу коришћења геотермалних природних ресурса и самог свог географског положаја, као и искуства и имиџа које је стекла у претходном периоду, доживјела снажан развој у погледу туризма и угоститељства, али и здравствено-туристичке и спортско-рекреативне понуде на чему ће бити акценат", рекао је Лопандић.

Он је изразио увјерење да ће у будућем периоду бити једноставније анимирати све потенцијалне улагаче.

"Сви са којима смо до сада преговарали били су помало скептични и суздржани јер нисмо имали концесију. Ми имамо заинтересоване партнере из Холандије, Грчке, Аустрије и Русије, као најновијег партнера и веома заинтересованог за улагања у Бању и цијелу РС", рекао је Лопандић.

Руси су, истакао је Лопандић, веома заинтересовани за природно богатство Бање Дворови и добро су упознати са чиме Бања располаже, посебно са чињеницом да има најзагријанију природну воду и одличан географски положај.

"Прије 15-ак дана имали смо посјету делегације руских бизнисмена, који ће поново доћи", рекао је Лопандић и додао да су Руси посебно заинтересовани за парнерство у стварању омладинског и спортско-рекреативног туризма, гдје би, попут школа у природи, млади Русије имали прилику да дођу и на здрав начин проводе своје слободно вријеме . Русе, наравно, занима их и развој здравственог туризма", додао је Лопандић и подсјетио да је након пет година чекања на концесију сада много лакше изаћи на тржиште.

Лопандић је рекао да је императив Бање Дворови повећање смјештајних капацитета изградња новог покривеног базена, као и спортске дворане чиме би се заокружио комплетан бањски амбијент и на виши ниво поставиле услуге.

"Сада имамо могућност максималног коришћења геотермалне енергије за гријање затвореног простора, а с обзиром да је наша вода љековита, и у здравственом погледу", истакао је Лопандић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog