Politika

Дорис Пак: Хапшење вехабија било неопходно

БРИСЕЛ - Специјални извјестилац Европског парламента за БиХ Дорис Пак изјавила је да је акција хапшења вехабија у БиХ била неопходна и да "фундаменталисти морају бити схваћени озбиљно".


"Фундаменталисти, а то је заправо оно што вехабије јесу, морају бити схваћени озбиљно. Истовремено, држава мора да покаже да има контролу над ситуацијом", рекла је Дорис Пак за Радио - "Дојче веле", коментаришући хапшење припадника вехабијског покрета у БиХ.

Она је истакла значај који ЕУ у процесу евроинтеграција придаје функционисању безбједносних структура у земљама које претендују за чланство у Унији.

Дорис Пак је рекла да у Европском парламенту већ дуже вријеме постоји мишљење да се опасности коју представљају вехабије мора приступити врло озбиљно.

Она наглашава да ЕУ врло пажљиво посматра развој ситуације у региону и начине на које министарства унутрашњих послова и безбједносне снаге раде на испуњавању својих задатака.

Према њеном мишљењу, питање вехабија није једино питање које представља проблем за безбједност у БиХ.

"Држава мора да се побрине и за све друге врсте криминала, као и за корупцију. БиХ мора да поправи ситуацију на том пољу, а према мом мишљњу она то и чини", истакла је Дорис Пак.

У највећој посљератној полицијској акцији у БиХ блокирано је село Горња Маоча, код Брчког, које је претворено у вехабијску комуну, испитано је 31 лице, а ухапшено осам, од којих је један страни држављанин.

Житељи вехабијске комуне у Горњој Маочи код дистрикта Брчко Нусрет Имамовић, Сафет Барчић, Џевад Хоџић, Хајрудин Рибић, Сенад Миџић, Менсуд Чекић и Едис Боснић, између осталог, осумњичени су за напад на уставни поредак БиХ, угрожавање њене територијалне цјелине, спречавање повратка избјеглих и расељених лица, те недозвољено држање наоружања и експлозивних материја.

Горња Маоча је потпуно изоловано мјесто у коме до сада нису важили закони државе БиХ и у коме се живи по шеријатском закону.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog