Društvo

Уставни суд Словеније на страни штедиша

ЗАГРЕБ - Штедише Љубљанске банке поново ће моћи да пред словеначким судовима покушају вратити своје замрзнуте уштеђевине, захваљујући пресуди Уставног суда Словеније.


Уставни суд Словеније одлучивао је у децембру о тужби двојице хрватских држављана, Андра и Алана Перића, те као неуставан укинуо члан закона којим су прекинути или обустављени сви поступци пред словеначким судовима у вези са девизним штедним улозима у пословним банкама или њиховим филијалама у било којој држави насљедници бивше Југославије.

Овим законом продужен је мораториј који је старим штедишама Љубљанске банке још од 1997. године онемогућавао да на словеначким судовима покрену парничне и извршне процесе против Љубљанске банка и Нове
Љубљанске банке и остваре своје право на располагање уштеђевином.

Према Уставном суду, штедишама је до сада било ускраћено право на судску заштиту, јер је рјешење њиховог проблема пребачено на будуће, неодређено вријеме.

Словеначке власти истрајавају да проблем замрзнутих уштеђевина буде ријешен механизмом Споразума о сукцесији из 2002. године и под оквиром Банке за међународна поравнавања у Базелу, пишу хрватски медији.

Хрватске штедише скоро двије деценије покушавају да дођу до своје девизне уштеђевине у хрватским филијалама Љубљанске банке. Процјењује се да је тиме оштећено око 130 000 хрватских грађана. Њихова потраживања процјењују се на 150 милиона евра с каматама.

Неријешено питање старе девизне штедње у Љубљанској банци оптерећује политичке односе између Хрватске и Словеније.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog