Svijet

Хаити: Мисионари ''отмичари'' скрећу пажњу са жртава земљотреса

ПОРТ О ПРЕНС - Премијер Хаитија Жан-Макс Белериве упозорио је данас да случај десет америчких мисионара оптужених за отмицу дјеце "одвраћа пажњу" са напора за опоравак од земљотреса.


Белериве је рекао да је више од 200 000 људи погинуло у земљотресу, а да је за више од милион потребна помоћ.

Група америчких мисионара оптужена је за отмицу дјеце и криминално удруживање и Белериве је нагласио да овај случај скреће пажњу становницима Хаитија који сада само о томе говоре о тих десет људи а не о милион који пате на улицама градова.

Он је ухапшене Американце назвао "отмичарима."

Министар правосуђа Хаитија Пол Дени сматра да се ухапшенима треба судити на том карипском острву. Постоје и сугестије да им треба судити у САД.

Ухапшени негирају оптужбе да су покушали да прокријумчаре 33 дјеце преко границе Хаитија ка Доминиканској Републици.

Након што су заустављени, Американци су рекли да дјецу воде у сиротиште, али убрзо је откrивено да су њихови родитељи живи. О дјеци, која имају од двије до 12 година, сада се стара аустријска група "ЕсОЕс дјечије село" у пријестоници Хаитија.

Британски Би-Би-Си наводи да су двадесет и једно дијете из истог села Калебас изван Порт-о-Пренса мисионарима својевољно предали родитељи ради едукације у Доминиканској Републици.

Адвокат који заступа групу ухапшених Евин Кок рекао је да су његови клијенти били наивни, али не и злонамјерни.

"Нису знали да крше закон. Дјеловали су из добре воље и само су жељели да помогну", рекао је Кок.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон рекла је да по први пут двије владе разговарају о овом дипломатски осјетљивом случају.

"Несрећни је случај да je, без обзира на мотив, ова група Американаца узела ствари у своје руке", рекла је Клинтонова.

Званичници Хаитија рекли су да ће случај десет америчких држављана бити послат пред истражног судију којиће потом донијети одлуку о даљим поступцима.

Пет жена и мушкараца који су углавном из америчке државе Ајдахо требали су да се раније појаве пред судијом али је процес одgоđен усљед недостатка преводилаца.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog