Svijet

Панде повезују Кинезе и Американце

ПЕКИНГ - Пекинг и Вашингтон су, упркос турбуленцијама у дипломатским односима, данас прославиле долазак у Кину панди, "рођених" у зоолошком врту у САД.


Кинеске панде Таи Шан и Меи Лан, чији су родитељи позајмљени зоолошком врту у Атланти, допутовале су специјалним авионом из Вашингтона на аеродром Ченгду, у провинцији Сечуан након више од 14 часова лета.

Дочек је директно преносила телевизија ЦЦТВ, а током церемоније обратио се и генерални конзул САД Дејвид Е. Браун, који је оцијенио да ове двије панде за Кину и Америку представљају амбасадоре добре воље.

"Исто као и њихови родитељи, а и остале панде које је Кина позајмила, и ове ће заузети посебно мјесто у америчко-кинеским односима", изјавио је Браун.

Повратак Таи Шан и Меи Лан резултат су сарадње и заједничких напора између Кине и САД у области заштите панди, али и симбол пријатељства два народа.

Кина не продаје панде, већ их шаље као позајмицу, а тај програм се често назива "панда дипломатија".

Телевизија ЦЦТВ је објавила да тренутно 32 панде живе у зоолошким вртовима у иностранству.

Потомци позајмљених панди враћају се у Кину када напуне двије године, али је Пекинг прихватио да продужи борава Таи Шана, звезде зоолошког врта у Вашингтону, на двије и по године.

Иако "панда дипломатија" одражава добре односе између ове двије државе посљедњих дана дошло је до "хлађења" у односима због различитих питања - као што је најава продаје америчког оружја Тајвану и најава сусрета предсједника Барака Обаме и далај-ламе.

Ове двије панде ће остати у Сечуану, провиницији у којој се налази више од три четвртине од 1 600 панди које живе у природи.

Око 290 падни живи у резерватима.

Мужјак Таи Шан ће бити у специјализованом центру за истраживања и заштиту панди у Ја`ан као би се, према очекивањима биолога, извршила репродукција.

Према ријечима стручњака, женка Меи Лан би требало да буде, што прије буде могуће, стимулисана за репродукцију помоћу филмова који приказују репрудукцију панди, пише дневник "Глобал тајмс".

Женка ће бити смјештена у истраживачком центру у Ченгдуу, главном граду провинције Сечуан.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog