Svijet

Американци прекршили правила

МИНХЕН - Кинески министар спољних послова Јанг Ђијечи изјавио је данас да америчка продаја наоружања Тајвану представља кршење стандарда у међународним односима и да ће изазвати реакцију Пекинга.


"Ово је очигледно кршење правила понашања у односима међу државама", рекао је Јанг у говору на почетку Минхенске конференције о безбједности и додао да је Тајван "дио Кине".

Јанг је нагласио да "кинеске власти и народ морају да реагују", јер "имају право да ураде оно што је потребно унутар свог суверенитета".

"Контактирали смо америчку страну и много пута јој озбиљно представили ситуацију, али САД нису одустале и обавиле су продају", рекао је кинески званичник.

Пентагон је раније објавио да је продао Тајвану пакет наоружања вриједан 6,4 милијарди долара, укључујући пројектиле "патриот" хеликоптере "црни јастреб" и бродове миноловце.

Званични Пекинг је бурно негодовао због овог споразума, као и поводом могућности да тибетански духовни вођа далај-лама ускоро посјети Бијелу кућу.

У раду тродневне конференције у Минхену учествује око 300 високих војних, дипломатских и политичких личности. Ово је први пут да скупу присуствује кинески министар спољних послова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog