Republika Srpska

Берзе у паду, други дан за редом

ЛОНДОН – Берзе широм свијета су у паду други дан за редом, у вријеме када поједине европске владе страхују од смањења инвестиција усљед раста дугова.


Индекс париске берзе ослабио је за 2,5 одсто, док је индекс лондонске берзе ФТСЕ умањен за 1,5 одсто. Франкфуртски Дакс изгубио је 1,2 процента, док је америчка берза на почетку јутарње трговине слабија за 0,7 одсто у односу на јуче.

Претходно је јапански индекс Никеи ослабио за скоро три процента, а велики пад забиљежила су финансијска тржишта у Хонг Конгу, Јужној Кореји и Кини, преноси Би-Би-Си.

Евро је данас ослабио за пет центи, односно 0,3 одсто у односу на долар, а јуче је европска валута изгубила 1,5 цената у односу на долар.

Страх од раста дугова подстакнут је слабим интересовањем за куповину португалских акција од вриједности. Стручњаци сматрају да ће земље попут Португала и Грчке тешко моћи да умање своје дефиците.

Грчка је представила амбициозан план за драстично смањење дефицита у наредне двије године, али остају сумње у способност Владе у Атини да спроведе предвиђене буџетске резове.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog