Društvo

Joвичић: Бивши припадници АИД обавијестили вехабије

БЕОГРАД - Члан Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ у парламенту БиХ Славко Јовичић сматра да су бивши припадници бошњачке обавјештајне службе АИД, који се налазе у многим безбједносним структурама у БиХ, добро наплатили од вехабија информацију о акцији "Свјетлост".


Јовичић је рекао да је "Свјетлост" пропала зато што је из одређених безбједносних агенција процурила информација око саме акције.

"Обавјештајне агенције у БиХ су одрадиле одличан посао и прикупиле много информација о Маочи, али с друге стране, велики број безбједносних агенција и људи у њима знао је за акцију. То је велика грешка и због тога акција `Свјетлост` није донијела жељене резултате, односно нису похапшене особе које су биле циљ акције. Похватали смо неколико локалних вехабија, које су ту остале реда ради и да буду колатерална штета", истакао је Јовичић.

Према његовим ријечима, тешко је тачно рећи од кога је процурила информација, али наводи да то сигурно има везе са паралелним структурама у појединим безбједносним агенцијама у БиХ.

"Није никаква тајна да у многим безбједносним структурама у БиХ још постоје људи који су некада радили за бошњачку обавјештајну службу АИД. Мислим да су управо бивши аидовци добро наплатили од вехабија информацију о акцији `Светлост`", рекао је Јовичић.

Он наводи да је сама акција одлично замишљена, али да је велика грешка била што су толики људи у њој учествовали, те да толики број полицајаца говори и да су безбједносне агенције очекивале могући окршај са вехабијама у Маочи.

"Читава акција је личила на десант на Дрвар, само без падобранаца и није било пећине да се вехабије тамо сакрију. Требало је да се иде на мањи број људи, на примјер 50 специјалаца, уз велику подршку која је требало да буде у близини и резултат би сигурно био много бољи", навео је Јовичић.

Он је додао да је акција "Свјетлост" показала да БиХ још није спремна да се ослободи баласта званог исламски фундаментализам.

"Вечерње новости" пишу да ових дана највише недоумица међу грађанима Брчко дистрикта, гдје се налази Маоча, изазива чињеница да, изузев неколицини "пробраних" становника овог села, осталима није дозвољен улазак.

"Пут до села није забрањен, али вам пријатељски кажемо да одустанете", рекли су новинарима овог листа припадници градачачке полицијске Управе, који заједно са двојицом полицајаца из брчанске полиције дежурају и региструју све који пролазе или се враћају из правца Горње Маоче.

Лист наводи да ни вехабије које на удаљености од неколико километара према Горњој Маочи имају "свој пункт" и дежурају у непосредној близини школе, коју похађају њихова дјеца, нису ништа бољег расположења. Новинарима не дозвољавају ни улазак у село, ни фотографисање, иако пристају на неформалан разговор.

"Све је више незваничних информација да се већина вехабија безбедно склонила из Горње Маоче, будући да су имали дојаву о полицијској акцији од 2. фебруара. Помиње се чак број од 24 мушкарца који су се, пре доласка полиције, `одшетали` у непознатом правцу", наводе "Вечерње новости".

У акцији "Свјетлост" у Горњој Маочи, у којој су учествовали припадници специјалне полиције из цијеле БиХ, ухапшено је седам лица и један страни држављанин.

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор за седам лица ухапшених у вехабијској комуни у Горњој Маочи.

Ухапшени Нусрет Имамовић, Сафет Барчић, Џевад Хоџић, Хајрудин Рибић, Сенад Миџић, Менсуд Чекић и Едис Боснић осумњичени су за организовани криминал, напад на уставни поредак БиХ, угрожавање територијалне цјелине, изазивање расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости и недозвољено држање оружја или експлозивних материја.                                 /крај/мир

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog