Politika

Човић се нада измјени закона ''који би иселио Хрвате из БиХ''

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић изразио је увјерење да Хрватска неће дати добар разлог ниједном Хрвату да се ислели из БиХ због измјена Закона о пребивалишту, који се налази у редовној саборској процедури.


"Послије разговора са премијером Хрватске Јадранком Косор, увјерен сам да ће Влада учинити све да ни један Хрват нема разлога да напусти БиХ због оваквог закона", рекао је Човић, изразивши увјерење да ће у наредних пола године у закон бити уграђено ријешење које ће спријечити одлазак Хрвата из БиХ.

О закону, каже Човић, одлучиће Хрватски сабор, а Хрвати у БиХ ће га поштовати.

Косорова је прије састанка у Загребу рекла да треба донијети Закон о пребивалишту како би земља била уређена као правна држава.

"Ми не можемо почети са сређивањем бирачких спискова, што је отворена рана десетљећима, ако не донесемо тај закон. Дакле, тамо гдје имаш пријављено пребивалиште, ту мораш и живјети и ту остварујеш сва права", истакла је Косорова.

Делегација ХДЗ-а БиХ, коју је предводио предсједник странке Драган Човић, затражила је измјене у закону због неповољних услова који су се односили на грађане БиХ који имају двојно пребивалиште.

Потпредсједник Републике Српске Давор Чордаш раније је изјавио да ће нови закон о пребивалишту и боравишту у Хрватској укинути многа права која имају Хрвати у БиХ и да се његовим ступањем на снагу у БиХ неће вратити најмање 150 000 Хрвата.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog