Politika

Радојичић: Из Сарајева у Вашингтон долазе погрешне информације

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да ће америчка администрација врло пажљиво пратити процес усвајања закона о референдуму РС у Народној скупштини и његов садржај.


"Саговорницима из америчке администрације појаснио сам процедуру и уставни основ у вези са усвајањем закона, као и то да је ријеч о акту који је техничке природе, а не политичке и да овај закон конкретизује Уставом гарантовано право референдум у РС", рекао је Радојичић.

Радојичић, који је у Вашингтону присуствовао 58. Националном молитвеном доручку, рекао је да су чланови америчке администрације задужени за Балкан веома добро упознати са стањем у БиХ, али да, ипак, у Вашингтон стижу "полуинформације" и поједностављене информације из БиХ.

"Из Сарајева у Вашингтон долазе погрешне информације о стању у земљи. То је хронични проблем са којим се суочава Бања Лука и РС", рекао је Радојичић.

Он је додао да ће Стејт департмент врло пажљиво и критички пратити све оно што се буде дешавало у РС у вези са референдумом и сједницом Народне скупштине заказаном за 9. фебрура.

"Изражена је забринутост због најаве усвајања закона о референдуму у РС и било какве одлуке о референдуму, јер сматрају да би то могло да, по принципу акције и реакције, дестабилизује ситуацију у земљи", рекао је Радојичић.

Он је истакао је да америчка администрација не очекује велике промјене, нити крупне реформе у БиХ у току ове године због одржавања општих избора.

"Из СAД не треба очекивати нове иницијативе или приједлоге уставних промјена у БиХ у току ове године, јер су свјесни да су политичари у земљи фокусирани на предстојеће изборе", додао је Радојичић.

Он је нагласио да СAД дају пуну подршку БиХ на европском путу и процесу укидања виза за њене грађане без постављања нових услова.

"Међутим, утисак је да БиХ није у врху тема америчке администрације и јавности. Стејт департмент се на инострано политичком плану далеко више бави Aвганистаном и Ираком, као и свјетском економском кризом, унутрашњим питањима и стањем на Хаитију", сматра Радојичић.

Радојичић је, заједно са званичницима више од 140 земаља, присуствовао Молитвеном доручку у Вашингтону на којем су се обратили амерички предсједник Барак Обама, државни секретар СAД Хилари Клинтон и предсједник Владе Шпаније Хозе Луис Запатеро.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog