Politika

Рогозин: Aко Србија уђе у НАТО - признајемо Косово

БЕОГРАД - Стални представник Русије при НАТО Дмитриј Рогозин изјавио је да ће Србија морати да се одрекне Косова уколико истраје на жељи да уђе у НАТО, након чега ће и Русија бити приморана да преиспита свој став према Косову, јер, како је навео, не могу бити већи Срби од Срба.


"Нису све земље чланице НАТО признале независност Косова. Као што је познато, то су Шпанија, Грчка, Румунија и Словачка. Али и по међународном праву и по статуту НАТО таква ситуација је препрека на улазак Србије у Алијансу. Како се став већине земаља НАТО неће мијењати, то значи да Алијанса може да прими Србију у своје редове само у 'новим' границама - без Косова", рекао је Рогозин.

Он је нагласио да ће Београд морати да званично призна суверенитет Приштине, што ће, наравно, повући за собом промјену става и Мадрида и Москве.

"Ми просто нећемо имати аргумената, како каже министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, да 'будемо већи Срби од самих Срба", појаснио је Рогозин.

На питање како Москва гледа на полемике у Србији о атлантским интеграцијама, Рогозин је рекао да не разумије став оних представника српске политичке и војне елите који желе улазак Србије у НАТО.

"Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен недавно је изјавио да, ако Србија жели чланство у ЕУ, уопште није обавезно да прво уђе у НАТО. Уз то, тешко ми је разумљиво како се може говорити о томе када се у Београду до данас виде трагови бомбардовања НАТО од прије десет година", навео је Рогозин.

Он је додао да је ту и проблем Косова, чију је независност признала већина земаља чланица НАТО, па проблем демонизације српског народа, те флагрантни антисрпски двоструки аршини Запада према учесницима рата у бившој Југославији.

"Русија напросто неће разумјети избор Србије у корист НАТО у свјетлу свега што сам набројао", додао је Рогозин.

Он је оцијенио да питање учлањења у Алијансу свакако треба рјешавати референдумом, а да прије његовог расписивања треба проучити искуство неутралних земаља Европе - Аустрије, Швајцарске, Шведске, које су задржале ванблоковски статус, иако су сусједи земаља које улазе у НАТО.

"То им не смета да воде миран живот и да мирно граде властите институције безбједности, не предајући Бриселу свој национални суверенитет", рекао је Рогозин, који је савјетовао да Скупштина Србије и јавност тој идеји посвете максималну пажњу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog