Društvo

Делегација владе Српске посјећује Мостар

МОСТАР - Делегација Владе Републике Српске, коју ће предводити савјетник премијера Миладин Драгичевић, посјетиће 9. и 10. фебруара Српску православну црквену општину и Град Мостар, потврдио је Срни парох мостарски Радивој Круљ.


Према протоколу посјете, делегације Владе РС и Српске православне црквене општине разговараће са премијером Херцеговачко-неретванског кантона Срећком Борасом и градоначелником Мостара Љубом Бешлићем, између осталог, о унапређењу повратка расељних лица и одрживом повратку на подручју Кантона и града Мостара.

У саопштењу из Српске православне црквене општине Мостар саопштено је да ће приликом сусрета са Борасом, који је предвиђен за сриједу, 10. фебруара, бити указано на неусклађеност Устава Кантона са Уставом Федерације БиХ и БиХ а у вези са конститутивношћу српског народа.

"Током сусрета биће ријечи и о нерегуларној регистрацији СПКД `Просвјета` Мостар (парапросвјета, јер није испоштован Статут Просвјете и Главног Одбора ове институције) код кантоналног Министарства правде иако је СПКД `Просвјета` регистровано на државном нивоу и заштитило име и знак у Институту за интелектуалну својину", наводи се у саопштењу.

Делегације Владе РС и Српске православне црквене општине Мостар указаће и на неравноправност и немогућност оцјењивања и одржавања православне вјеронауке у средњим школама на подручју овог кантона.

На састанку са градоначелником Мостара, који је предвиђен за уторак, 9. фебруара, биће ријечи и о унапређењу повратка национализоване имовине СПЦ, заједничкој подршци обнове Саборног храма и пројектима СПЦ од заједничког развојног интереса за Град и Цркву.

Конференција за новинаре требало би да буде одржана у уторак, 9. фебруара у 13.00 часова на рушевинама Саборне цркве у Мостару, а уколико то не буду дозволили временске прилике онда у канцеларији Српске православне црквене општине Мостар

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog