Društvo

Сутра помен жртвама усташког покоља у Дракулићу

БАЊА ЛУКА - Владика бањолучки Јефрем служиће сутра у храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу заупокојену литургију у знак сјећања на више од 2 300 Срба, које су Павелићеве усташе побиле 7. фебруара 1942. године у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац код Бање Луке.


Након литургије која ће бити служена у 9.00 часова, на Спомен костурници у Дракулићу у 12.00 часова биће служен парастос невиним српским жртвама усташког покоља, а цвијеће и вијенце положиће потомци настрадалих, представници мјесних заједница Дракулића, Шарговца и Мотика, представници града Бањалуке и власти РС, као и представници борачких организација.

И ове године, као и протеклих, очекује се да ће велики број грађана Бањалуке присуствовати богослужењу и одавању почасти страдалима, а бањалучка Градска управа организовала је бесплатан аутобуски превоз до центра Дракулића и Спомен костурнице.

Из Административне службе града саопштено је да су обезбјеђена два аутобуса, чија ће полазна станица бити у Видовданској улици, са старе аутобуске.

Аутобус који креће у 8.00 часова грађане вози до храма Светог великомученика Георгија у Дракулићу, а аутобус који полази у 11.00 часова возиће до Спомен костурнице. Након парастоса, аутобуси ће путнике вратити на полазну станицу у Бањој Луци.

У знак сјећања на покољ мјештана Дракулића, Шарговца, Мотика и рудника Раковац, сваке прве недјеље у фебруару служи се заупокојена литургија и парастос невиним жртвама.

У недјељу, 7. фебруара 1942. године у овим селима Павелићеве усташе из такозваног "Тјелесног здруга", уз помоћ бањалучких усташа, побиле су, без иједног испаљеног метка, сјекирама, ножевима и крамповима, више од 2 300 Срба, међу којима је било и 551 дијете.

Покољ у овим селима организовао је усташки стожерник за "Хрватску Крајину" Виктор Гутић, а покољ је предводио и у њему активно учествовао жупник бањалучког самостана Петрићевац фра Мирослав Мајсторовић Филиповић звани "фра сотона", који је након тога постао заповједник "фабрике смрти" у Јасеновачким логорима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog