Politika

Кришто: Још не мислим како да замјеним Комшића

БАЊА ЛУКА - Предсједник Федерације БиХ и члан Хрватске демократске заједнице БиХ Борјана Кришто рекла је да још не размишља о могућности да буде заједнички кандидат за хрватског члана Предсједништва БиХ.


"Тијела странке ће одлучити ко ће бити кандидат за хрватског члана Предсједништва БиХ и сада је заиста рано о томе говорити. Није ни договорено да се иде са једним предсједничким кандидатом којег би подржале остале странке", истакла је Кришто за "Независне новине".

 

Она сматра да би долазак жене на мјесто члана Предсједништва БиХ битно утицало на демократизацију БиХ, а и жене су, каже она, склоније компромисима од мушкараца, што би помогло рјешавању нагомиланих проблема у земљи.

"Али, о именима је рано говорити. Још увијек ми траје мандат предсједника ФБиХ и намјеравам га до краја поштено одрадити. Послије тога, видјећемо како ће се развијати ситуација'', додала је Кришто.

Из ХДЗ 1990., ХСП-а БиХ и ХСС-НХИ истичу да би заједнички кандидат хрватских странака за члана Предсједништва БиХ требало да буде нестраначка личност која се већ доказала на неком пољу ван политике, док је из кругова блиских ХДЗ-у БиХ процурила информација да ће предсједник ове странке Драган Човић инсистирати да Кришто буде заједнички кандидат.

Портпарол ХДЗ 1990 Весо Вегар је рекао да се о именима особа за потенцијалног заједничког кандидата за хрватскога члана Предсједништва још увијек није разговарало међу лидерима странака с хрватским предзнаком.

Портпарол ХСС-НХИ Зоран Стојановић је рекао да је за хрватски народ у БиХ нужно да странке кандидују једнога кандидата како ''Бошњаци поновно не би довели Жељка Комшића у Предсједништво''.

Високи функционер ХСП-а БиХ Жељко Асић је потврдио да се и ова странка залаже за једног хрватског кандидата за члана Предсједништва.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog