Republika Srpska

Раст цијена житарица на новосадској берзи

НОВИ САД - Раст обима промета уз истовремени благи пад цијена житарица обиљежили су прошлонедјељно трговање на Продуктној берзи у Новом Саду, саопштено је из берзе.


Промет од 1.490 тона робе већи је за 30 одсто него претходне недјеље, а остварен је на бази 14 закључених купопродајних уговора.

Њихова укупна вриједност износила је 20,2 милиона динара или око 278.000 евра, што је за скоро 36 одсто више него у претходном берзанском извјештајном периоду.

Берзанско трговање обиљежио је пад цијена кукуруза који се у поменутом периоду продавао по просјечној цијени од око 12 динара или око 0,12 евра, што је за 2,65 одсто мање него прошле недјеље.

Берзански експерти примјећују да је до пада цијене кукуруза на Берзи дошло у оном моменту када је она достигла, па и премашила цијене те житарице на европским и свјетским житним берзама.

Слична ситуација као на тржишту кукуруза дешавала се и на тржишту пшенице, која се продавала по просјечној цијени од око 12 динара или око 0,12 евра, што представља пад цијене за готово два одсто.

Предмет трговања на Берзи били и соја, која се продавала по цијени од 34,23 динара или око 0,34 евра по килограму, као и сточни јечам који се продавао по цијени од 9,50 динара или око 0,09 евра по килограму.

Трговало се и минералним ђубривом типа УРЕА по цијени од 24 динара или око 0,24 евра по килограму, минералним ђубривом АН по цијени од 17,17 динара или око 0,17 евра по килограму и минералним ђубривом типа КАН, који се продавао по цијени од око 16 динара или око 0,16 евра по килограму.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog