Republika Srpska

Очекиван наставак пада привредне активности у Хрватској

ЗАГРЕБ - Хрватско удружење банака (ХУБ) у анализама за ову годину предвидјело је наставак пада привредне активности у просјеку за 1,1 одсто, личне потрошње за 1,2 одсто, те инвестиција за 4,2 одсто.


"Просјечни очекивани пад привредне активности износи 1,1 одсто, док највећи песимисти очекују пад од два одсто, а највећи оптимисти задржавање привредних активности на прошлогодишњем нивоу", наводи се у извјештају ХУБ-а, које обухвата шест највећих хрватских банака.

Процјењује се да би стопа незапослености у овој години просјечно могла да износи 10,6 одсто - најоптимистичнији очекују стопу од 9,5 одсто, а најпесимистичнији од 12,5 одсто.

"Релативно благо повећање незапослености може се тумачити изостанком притиска на плате (да су реалне плате расле, пад запослености би био већи). Очекује се стагнација реалних плата (просјечан пад од 0,2 одсто)", наведено је у предвиђањима ХУБ-а.

Такође, очекује се да ће у овој години спољни дуг достићи вриједност годишњег бруто домаћег производа, пренијели су хрватски медији.

Економисти очекују улазак Хрватске у ЕУ 2012. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog