Svijet

Син предсједника Либерије плаћа одштету

ЛОНДОН - Суд у САД наложио је сину бившег предсједника Либерије Чарлса Тејлора да плати више од 22 милиона долара пет особа које су мучене током грађанског рата.


Чарлс Мекартур Емануел Тејлор водио је војну јединицу која је мучила противнике, односно снаге владе и њихове присталице. Одлука суда је услиједила годину дана након што је Тејлор осуђен на 97 година затвора пред истим Савезним судом у Мајамију.

Он је прва особа осуђена пред америчких судом за кршење људских права изван САД.

Пет држављана Либерије свједочило је пред судом да су их мучили и злостављали припадници Антитерористичке јединице Чарсла Мекартура Тејлора.

Они су рекли да су их држали у јамама у џунгли, до врата у води, да су им на гениталије прикопчавали струју, као и на друге дијелове тијела и да су били очевици других убистава.

На крају суђења Чарлс Мекартур Тејлор, амерички држављанин који је тренутно у затвору у Илиноису, одбацио је тврдње о мучењима као пропаганду.

Групе за људска права поздравиле су ову посљедњу одлуку суда рекавши да то може да буде опомена другима да ће одговорати за слична дјела.

Бившем либеријском предсједнику Чарлсу Тејлору тренутно се суди пред Хашким трибуналом.

Он се терети по 11 тачака оптужнице, укључујући убиства и силовање током грађанског рата и Сијера Леонеу током деведесетих.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog