Republika Srpska

Мантованели: Забринут сам за будућност БиХ ако ФБиХ не спроведе реформе

БАЊАЛУКА - Шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели рекао је да је забринут за будућност БиХ уколико Парламент ФБиХ не проведе неопходне реформе и испуни услове за добијање кредита Свјетске банке за подршку буџетима, о чему ће бити одлучивано у марту.


Он је поновио да од одлуке федералног парламента зависи новац за цијелу БиХ.

"Свјетска банка ће у сваком случају бити партнер БиХ и ФБиХ, јер имамо друге програме. Што се тиче овог програма, или ће у парламенту бити одобрено оно што је преговарано са Свјетском банком или једноставно нећемо исплатити овај новац и то не само ФБиХ него цијелој БиХ", рекао је Мантованели.

Он је навео да је ФБиХ од 2006. године до данас пропустила прилику да ушетеди 500 милиона КМ годишње, јер је Федерални парламент измјенама Закона о борачкој популацији довео буџет у тешку ситуацију.

Мантованели истиче да Парламент ФБиХ сада има прилику да крене у неопходне реформе и испуни услове за добијање кредита Свјетске банке за подршку буџетима.

"Са или без Свјетске банке доћи ће вријеме када се земља морати суочити с овим проблемом. А предност рада с нама је у томе што ће за узврат добити новац. Дугорочно, овако велики расходи нису одрживи. До великог скока потрошње дошло је 2006. године, када је Парламент ФБиХ усвојио законе који су довели буџет у овакву ситуацију. То значи да парламент сада може да исправи грешку", поручио је Мантованели.

Говорећи о роковима у којима ФБиХ мора да усвоји сет закона за борце, Мантованели је објаснио да је ријеч о два рока - један се односи на ФБиХ, односно шта она жели да учини, а други на Свјетску банку, односно до кад се може чекати.

"Свјетска банка не може чекати у недоглед. Рекли смо бх властима да овај пакет желимо да доставимо нашој управи у марту. Да бисмо то урадили, домаће власти треба да заврше процес одобравања закона до краја фебруара...Ако до тада закони буду усвојени у форми у којој смо преговарали, Одбор Свјетске банке ће их разматрати 25. марта. Биће неопходна још само ратификација у домаћем парламенту. Након тога, новац ћемо пребацити Централној банци БиХ, а онда ће га даље дијелити", прецизорао је Мантованели.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog