Društvo

Алмули: Музеј у Јасеноцу би се свидио усташама

БЕОГРАД - Музеј жртвама усташког концентрационог логора Јасеновац у Хрватској и даље остаје онакав какав би се свиђао и усташама, изјавио је Јаша Алмули, аутор књиге "Јевреји и Срби у Јасеновцу".


Он је истакао да у поставци музеја у Јасеновцу ништа није мијењано иако су критике упутили и Ефраим Зуроф из јерусалимског Центра "Симон Визентал", представник Срба у Хрватској Милорад Пуповац и Јулија Кош из Јеврејске општине у Загребу која је изрекла најоштрије критике.

Алмули је за београдску "Политику" рекао да му је директор Спомен-подручја Јасеновац Наташа Јовичић прије два мјесеца рекла да измјене нису планиране јер се с тим нису сложили аутори нове поставке.

Из њених ријечи произлази да ће бити вршене само допуне музејске поставке, а не измјене и исправке.

"Тако и послије три године и многих критика, музеј у Јасеновцу остаје онакав какав би се свиђао и усташама", рекао је Алмули, чију је књигу недавно објавио београдски "Службени гласник".

Алмули, који је и сам преживио холокауст, рекао је да је Јасеновац у усташкој Независној Држави Хрватској био много страшнији логор смрти него највеће нацистичко стратиште - Аушвиц.

"Покојни Ђорђе Лебовић, драмски писац, у мојој књизи `Живи и мртви` свједочио је да су Нијемци у Аушвицу настојали да жртве до посљедњег часа не дознају да ће у гасним коморама бити угушене и у крематоријумима спаљене, да се не ремети ток њиховог индустријског начина убијања. Хрватске усташе су отворено убијале на најдивљачкији начин сопственим рукама, ножевима, маљевима, гвозденим шипкама и врло ријетко мецима", рекао је Алмули.

Он је навео да су у Јасеновац довођени стражари из "најзаосталијих, сиромашних дијелова Херцеговине и Босне" и да су "полугладни и примитивни брзо постајали свирепе убице".

"Поједини официри су били патолошки типови, а сви су били индоктринирани. Васпитавала их је у вјерској мржњи Католичка црква, чијој сам улози посветио десетину књиге. Три команданта Јасеновца су раније били католички свештеници", рекао је Алмули.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog