Svijet

Французи бране језик у дипломатији УН

ЛОНДОН - Француска настоји да одбрани употребу француског као језика дипломатије у УН и другим међународним инстутуцијама у којима енглески постаје неприкосновен, пише данас "Фајненшал тајмс" на насловној страници.


Обновљени напори Париза да обезбиједи будућност свог језика у међународним круговима дјелимично су изазвани и именовањем Британке Кетрин Ештон за шефа дипломатије Европске уније.

Њен лош француски, некада незамислив за високог званичника ЕУ, изазвао је констернацију у француским медијима и подстакао забринутост у Паризу да ће "лејди Ештон" изградити англофонску дипломатску машинерију Европске уније.

Француска је прошле недјеље у УН послала високог изасланика, бившег премијера Жан-Пјера Рафарена, са задатком да инсистира на поштовању француског као једног од радних језика свјетске организације.

Прије тога, Рафарен је био у сједишту ЕУ у Бриселу, који се током протеклих десет година из бастиона франкофонске дипломатије претворио у упориште енглеског језика.

Нису, међутим, сви Французи претјерано забринути због тога.

Жак Лафит, француски лобиста у Бриселу, оцијенио је за "Фајненшал тајмс" да је енглески постао латински модерног доба, језик који сви разумију, што је јако практично.

Зашто се опирати његовом успону, пита се Жак Лафит у "Фајненшал тајмсу".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog