Društvo

Везе између Горње Маоче и Беча

БЕЧ - Вехабије ухапшене у Горњој Маочи доводе се у везу са муслиманским екстремистима у Бечу, пише бечки дневник "Стандард".


Лист наводи да већ дуго постоји жива размјена између Беча и "ултраконзервативне" Горње Маоче, која већ годинама личи на тврђаву.

Држављанин БиХ Нусрет Имамовић, који је ухапшен у недавној полицијској акцији, потиче из Беча, често је путовао на линији Аустрија - БиХ.

Имамовић важи за блиског сарадника Мухамеда П., имама једне џамије у бечкој четврти Мајдлинг, који се сматра донатором вехабија, попут оних из Горње Маоче.

У џамији Мухамеда П. чест гост није био само Имамовић, него, како је писао бечки градски лист "Дер Фалтер" и извјесни Асим Ц., који је 1. октобра 2007. године хтио да уђе у америчку Амбасаду у Бечу са двије ручне бомбе, али је проглашен лудим, а ФБИ је искључио могућност да је ријеч о о терористи.

Аустријска штампа наводи да је Мухамед П. наводно обучен за проповједника у Саудијској Арабији, те да је Имамовић путем једног веб сајта оправдавао самоубилачке атентате у ванредним ситуацијама.

У извештају аустријске Установе за заштиту уставности из 2007. године се под тачком "Екстремизам и тероризам" наводи да се "унутар босанске дијаспоре у Аустрији могу утврдити организовања у групе које су блиске неофундаменталистичкој интерпрентацији вехабизма".

У извјештају је наведено да историја настајања тог груписања датира још од Дејтонског споразма, када су те групације успостављене од бивших бораца босанских муџахединских бригада. Декларисани циљ је успостављање исламске државе.

Регрутација је услиједила првенствено у циљној групи младих муслимана друге генерације, који су одрасли на западу, а значајна карактеристика им је умрежавање са дијаспором у цијелој Европи. Као центри исламских фундаменталистичких активности наводе се Беч и аустријска покрајина Горња Аустрија.

Како се наводи у извјештају, који преноси "Стандард", идентификоване су особе и групе особа - муслимана друге усељеничке генерације - као и поједини преобраћеници, који су под великим утицајем идеологије Ал каиде".

Портпарол аустријског Министарства унутрашњих послова Рудолф Голиа изјавио је за "Стандард" рекао је да према сазнањима тог министарства Беч није главни град вехабија.

"Према нашим сазнањима, Беч није главни град Вехабија, него у многим европским градовима има босанских заједница са религијском позадином", рекао је Голиа, који додаје да се ни Мухамеду П. ни неком другом члану вехабитског покрета у Аустрији ништа не ставља на терет.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog