Svijet

Aвганистан: Мјештани напуштају подручје најављене НАТО офанзиве

КАБУЛ - Више стотина мјештана села области под контролом талибана на југу Авганистана напушта своје куће усљед велике офанзиве предвођене НАТО.


Очекује се да ће нова операција бити највећа по обиму покренута против талибана од почетка сукоба 2001. године.

Операција чишћења побуњеника из града Марџе требнало би да ускоро почне и министар одбране Велике Британије Бог Ејнсворт упозорио је да ће, највјероватније, бити и жртава међу коалиционим снагама.

"Наравно је да су жртве нешто што се очекује када се покрене слична операција. Ово ни на који начин није безбједно окружење без обзира колико опреме и наоружања имате. Ни на који начин не можемо изузети ризик из сличних операција", рекао је Ејнсворт.

Операција "Муштарак" што значи "Заједно" на паштунском језику у јужном Авганистану, требала би да започне у сљедећих неколико дана.

Британски генерал из команде операције Ник Картер рекао је да ће се ова операција разликовати од претходних јер су у прошлости коалиционе снаге избацивале талибане из области али је врло мали број војника остајао да обезбјеђује локално становништво.

Према његовим ријечима, сада ће по први пут авганистанске снаге бити на челу планирања операције након чега ће уз подршку коалиције усљедити слање великог броја обучених полицајаца.

Командант НАТО у Авганистану генерал Стенли Мекристал рекао је да ће операција "послати снажан сигнал да авганистанска влада проширује своју безбједносну контролу".

Предстојећа офанзива биће прва војна акција од како је амерички предсједник Барак Обама најавио слање додатних 30 000 америчких војника у Авгтанистан.

Планирање операције обавља се већ неколико седмица док хеликоптери НАТО избацују летке са упозорењима локалном становништву да напусте ту област.

Према ријечима локалних званичника, око 35 000 становника Марџе су послушали савјет и одлазе у друге дијелове провинције Херлманд.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog