Društvo

Кривична пријава против менаџмента и Управног одбора ''Медицинске електронике''

БАЊА ЛУКА - Синдикат здравства и социјалне заштите Републике Српске и синдикална организација Центра за медицинска истраживања поднијели су данас кривичну пријаву Окружном тужилаштву у Бањој Луци против менаџмента и Управног одбора "Медицинске електронике".


Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић рекао је новинарима да је кривична пријава поднесена, јер синдикат сматра да је дјелимична приватизација "Медицинске електронике" као оснивача Центра извршена ради "злоупотребе приватизације привредног друштва за преварне циљеве, што се са имовином друштва располаже као са сопственом имовином као да привредно друштво као правно лице не постоји".

Гранулић је појаснио да је кривична пријава против чланова Управног одбора "Медицинске електронике" Бања Лука поднесена, јер је донио противзаконите одлуке, којима се за кратко вријеме након приватизације 34 одсто капитала ове установе приступило издавању здравственог дијела Центра за канцеларијски простор Телекомуникацијама РС.

Он је истакао да је Синдикат здравства и социјалне заштите РС истовремено данас упутио захтјев директору Пореске управе РС Мили Баники за наплату доприноса "Медицинској електроници".

Гранулић у захтјеву упућеном Баники напомиње да послодавац за раднике "Медицинске електронике" већ годинама не уплаћује доприносе, чиме су на најдиректнији начин угрожена њихова основна права прописана законима из области здравства и пензијског осигурања.

Он је рекао да у току дана очекује поновни састанак са премијером РС Милорадом Додиком, како би се сагледала могућност изласка из новонастале ситуације за раднике Центра.

Предсједник синдикалне организација Центра за медицинска истраживања Татјана Курбалија потврдила је новинарима да упркос недавно постигнутом договору са премијером Додиком, обезбјеђење које је унајмила "Медицинска електроника" осми дан заредом недозвољњава радницима Центра улазак у службене просторије.

"Након што смо јутрос увидјели да нема одговора менаџмента Медицинске електронике у вези договора којег смо у петак имали са премијером Додиком, приступили смо подношењу кривичних пријава", истакла је Курбалија.

На састанку представника радника Џентра за медицинска истраживања, који се налази у оквиру ''Медицинске електронике'' и премијера Додика у петак је договорено да ће од понедјељка, 8. фебруара радници бити враћени на радна мјеста и да ће ту остати наредна два мјесеца, док се не пронађе друго рјешење.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog