Politika

Сан мартин: Није добро, али рано је за репризу Дејтона

САРАЈЕВО – Босна и Херцеговина није само приоритет Шпаније, већ и Европске уније и верујемо да БиХ мора бити део клуба земаља ЕУ, казао је амбасадор Шпаније у БиХ Алехандро Енрике Алваргонзалес Сан Мартин.


Амбасадор је рекао да тренутна структура БиХ није функционална и да би БиХ за преговарања са ЕУ требало да има институције и заокружен правни систем.

БиХ треба да ради на свом просперитету и социјалној стабилности, казао је Алваргонзалес, додајући да догађаји који се тренутно одвијају у БиХ обавезују ЕУ да подузме нешто у вези са тим питањима.

„Рjешења за БиХ треба да пронађу домаћи политичари, наша мисија је да помогнемо и савjетујемо, али временски смо ограничени с обзиром на то да су у октобру општи избори у БиХ “, рекао је Алваргонзалес, истичући да ако се не постигну реформе, приступање БиХ евроатланским интеграцијама ће бити немогуће.

„Шпанија, као и цијела ЕУ, је спремна да организује састанак лидера из БиХ, али потребан је прво њихов међусобни договор и реалистичан циљ”, појаснио је Алваргонзалес.

„Ако би дошло до Дејтона 2, његов циљ би биле уставне реформе, јер су нам преговори у Бутмиру показали гдје су проблеми и које су позиције политичких странака у БиХ”, казао је Алваргонзалес и оцијенио да сматра да „није прави тренутак за Дејтон 2”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog