Politika

Ђелић закључке МУГ зове ништавним

БЕОГРАД – Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је данас да Србија не признаје Међународну управљачку групу за Косово јер је она нелегална, пошто је створена на основу плана Мартија Ахтисарија који нису прихватили ни Србија нити Савјет безбједности УН.


 

„Било какви њени закључци су ништавни „, истакао је Ђелић у Београду на међународној конференцији на којој се разговара о сарадњи Србије и Европске уније.

Међународна управљачка група за Косово (МУГ) започела је данас у Бечу, састанак на коме ће размотрити мандат шефа међународне цивилне канцеларије на Косову (МЦК) Питера Фејта, потврђено је у главном граду Аустрије.

Политички директори министарстава спољних послова 25 земаља чланица МУГ разговараће иза затворених врата о продужењу мандата шефа међународне цивилне канцеларије на Косову Питера Фејта на основу плана Мартија Ахтисарија.

Учесници састанка МУГ у Бечу разговараће, како преносе дипломатски извори у главном граду Аустрије, и о стратегији за успостављање већих права косовских институција на сјеверу Косова.

Међународна управљачка група именовала је холандског дипломату 28. фебруара 2008. године за међународног цивилног представника у јужној српској покрајини. Он је врховни ауторитет за надгледање спровођења плана Мартија Ахтисарија и има извршну власт да интервенише и отклони потезе који су у супротности са овим планом.

У Ахтисаријевом плану, који није одобрио Савјет безбједности УН, нити га признаје Србија, пише да ће у року од двије године након ступања на снагу, МУГ размотрити овлашћења шефа МЦК са циљем да постепено смањи обим његових надлежности и учесталост интервенција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog