Društvo

Влада одобрила набавку репроматеријала за сјетву

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске одобрила је данас набавку репроматеријала за сјетву у 2010. години и то 10 000 тона евродизел горива, до 20 000 тона минералног ђубрива НПК 15:15:15, до 1 000 тона минералног ђубрива НПК 7:20:30 и до 10 000 тона минералног ђубрива КАН.


Одлука је донесена данас на посебној сједници Владе.

Премијер РС Милорад Додик рекао је да је Влада у посљедњим контактима са Владом Србије дошла до могућности да обезбиједи квалитетно ђубриво из Робних резерви Србије за прољетну сјетву.

Он је додао да ће минерално ђубриво бити набављено у виду позајмице од Министарства трговине и услуга - Републичке дирекције за робне резерве Србије са роком враћања до краја 2010. године у меркантилној пшеници.

"Зато је било неопходно да донесемо ову одлуку и да уђемо у тај процес. Очекујемо битно убрзавање, тако да ће за потребе пољопривредне сјетве у овој години по том основу бити обезбијеђене ове количине", рекао је Додик.

Он је навео да ће набавку евродизела извршити Министарство трговине и туризма - Републичка дирекција за робне резерве. на основу података о потребним количинама добијеним од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Додик је прецизирао да ће ђубриво бити додјељивано према истим критеријумима као и прошле године, с тим да они који су каснили са плаћањем односно испоруком могу то да учине све до расподјеле.

"Ако до тада не изврше своје обавезе, неће моћи да преузимају количине за ову годину", напоменуо је Додик.

Он је додао да ће пољопривредни произвођачи за за минерално ђубриво бити дужни да до 31. децембра 2010. године обавезе измире плаћањем у новцу, меркантилном кукурузу или пшеници.

"За минерално ђубриво дужни су да врате два килограма пшенице или 2,2 килограма кукуруза. Гориво ће моћи да плате до 31. октобра ове године зато што се до тог врмена може завршити пољопривредна производња и обезбиједити приходи", навео је Додик.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић рекао је да би у Влада Србије у четвртак, 11. фебруара, требало да донесе одлуку да двије дирекције за робне резерве склопе уговор и да почне његова реализација.

"Желимо да до почетка марта обезбиједимо да ђубриво стигне у РС", рекао је Братић.

Он је додао да је повољан услов и за Владу РС и за пољопривреднике то што је договорено одгођено плаћање.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog