Društvo

Инцко: СПЦ добија зграду Богословије за пет или шест година

БАЊА ЛУКA - Високи представник у БиХ Валентин Инцко процијенио је да ће зграда Богословије у Сарајеву бити враћена Српској православној цркви за пет или шест година, ако не буде опструкција.


Он је рекао да званичници Федерације БиХ, Града и Кантона Сарајево, општина и других релевантних институција још нису потписали најављену декларацију којом би прецизирали детаље о измјештању Економског факултета из зграде Богословије.

"Како сам чуо од званичника ФБиХ, планирано је да Економски факултет буде смјештен у Кампусу у Сарајеву, гдје је некада била касарна `Маршал Тито`. Међутим, колико видим, на мјесту гдје је планирано да се гради зграда Економског факултета још увијек расте дрвеће", изјавио је Инцко.

Потписивање декларације договорено је на састанку у Сарајеву крајем октобра прошле године којем су присуствовали Инцко, његов први замјеник Рафи Грегоријан и федерални премијер Мустафа Мујезиновић. Тада је најављено да ће декларација бити потписана за десетак дана.

"Ту декларацију треба потписати. Она је поприлично дугачка и набројано је двадесетак институција које треба да је усагласе, али правац је јасан - зграду Богословије треба вратити СПЦ", истакао је Инцко.

То би, сматра он, заиста био симбол владавине права у БиХ, да оно што је одузето треба да се врати.

"Ту сам стоодстотно на страни СПЦ", рекао је Инцко.


Осим зграде Богословије, СПЦ годинама тражи имовину која се налази на најатрактивнијим парцелама у центру Сарајева.

Ријеч је о земљишту на којем су направљене зграде Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ, хотел "Холидеј ин", као и спортска дворана "Зетра", која је саграђена на православном гробљу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog