Svijet

Иран: Почела производња обогаћеног уранијума

ТЕХЕРАН - Иран је данас започео производњу обогаћенијег уранијума, јавили су ирански државни медији, што је још један показатељ противљења Техерана и који ће највјероватније притисак за увођење нове рунде санкциjа.


"Данас смо започели производњу 20 одсто обогаћеног уранијума у присуству инспектора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), "рекао је данас неименовани званчник иранској државној телезијској станици Ал алам.

Портпарол иранске организације за атомску енергију (АЕО) Али Ширзадијан рекао је да су "припремни радови" започели јутрос те да ће производња започети током дана.

САД и Француска јуче су најавиле да ће почети са притиском за увођење новох санкција Ирану пошто је техеран најавио да ће појачати процес обогаћење уранијума.

Француски предсједник Никола Саркози и амерички министар одбране Роберт Гејтс сагласили су се синоћ да је неопходно увести "јаке санкције" против Ирана због његовог нуклеарног програма.

Највеће иранско постројење за обогаћење уранијума налази се код града Натанза гдје Техеран већ дуго година обавља осјетљиви атомски процес упркос томе што су уведене три рунде санкција.

Иран је у новембру најавио планове за изградњу десет нових постројења за обогаћење уранијума, али није одређен временски рок.

Западне земље страхују да је ирански нуклеарни програм намијењен за производњу атомског наоружања. Техеран негира те оптужбе истичући да је програм намијењен искључиво за производњу електричне енергије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog