Društvo

Делегација Владе РС у посјети Мостару

МОСТАР - Делегација Владе Републике Српске, коју ће предводити савјетник премијера Миладин Драгичевић, посјетиће данас и сутра Српску православну црквену општину и град Мостар, потврдио је парох мостарски Радивој Круљ.


Према протоколу посјете, делегације Владе РС и Српске православне црквене општине разговараће са премијером Херцеговачко-неретванског кантона Срећком Борасом и градоначелником Мостара Љубом Бешлићем, између осталог, о унапређењу повратка расељних лица и одрживом повратку на подручју Кантона и града Мостара.

У саопштењу из Српске православне црквене општине Мостар саопштено је да ће приликом сусрета са Борасом, који је предвиђен за сутра, бити указано на неусклађеност Устава Кантона са Уставом Федерације БиХ и БиХ у вези са конститутивношћу српског народа.

"Током сусрета биће ријечи и о нерегуларној регистрацији СПКД `Просвјета` Мостар (`парапросвјета`, јер није испоштован Статут `Просвјете` и Главног одбора ове институције) код кантоналног Министарства правде иако је СПКД `Просвјета` регистровано на државном нивоу и заштитило име и знак у Институту за интелектуалну својину", наводи се у саопштењу.

Делегације Владе РС и Српске православне црквене општине Мостар указаће и на неравноправност и немогућност оцјењивања и одржавања православне вјеронауке у средњим школама на подручју овог кантона.

На састанку са градоначелником Мостара, који је предвиђен за данас, биће ријечи и о унапређењу повратка национализоване имовине СПЦ, заједничкој подршци обнове Саборног храма и пројектима СПЦ од заједничког развојног интереса за град и Цркву.

Конференција за новинаре требало би да буде одржана данас у 13.00 часова на рушевинама Саборне цркве у Мостару, а уколико то не буду дозволиле временске прилике онда у канцеларији Српске православне црквене општине Мостар.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog