Društvo

Мастило: У пензију се иде због депресије

БИЈЕЉИНА - Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Зоран Мастило указао је на чињеницу да је међу новим пенизионерима велики број чак, четрдесетогодишњака, са дијагнозом депресија, због чега је непходно извршити провјеру ових дијагноза, јер су можда дате на "комерцијалном основу".


Мастило је истакао да је велики прилив пензионера са дијагнозом "депрерсија", што за Фонд представља огроман проблем.

Он је истакао да Фонд сматра да је у овим случајевима ријеч о "комерцијалном основу" и позива здравствене установе да ово више не чине.

"Фонд ПИО ће, заједно са Владом и министарствима здравља и правсоуђа, као Министарством унутрашњих послова, ући у борбу којом ћемо се супротставити овој појави", рекао је Мастило и као илустрацију навео да је међу новим пенизионерима много оних, који су рођени од 1965. до 1970. године.

Он каже да Министарство здравља и социјалне заштите РС треба да одреди групу љекара који ће поново извршити преглед и провјерити дијагнозу.

Мастило је на конференцији за новинаре у Бијељини оцијенио да је Нацрт стратегије реформе пензионог система РС ваљан и озбиљан документ.

Он је изјавио да је питање инвалидских пензија једно од најозбиљнијих које треба ријешити реформом пензионог система.

"Овај документ ушао је у јавну расправу и ми га у потпуности подржавамо, сачињеног оваквим какав јесте и без неких већих примједби. Сматрамо да је радна група која је радила на овом документу урадила добру ствар и да је то докуменат којим се Влада, ПИО РС као и пензионери у наредном периоду сигурно могу похвалити, јер ће засигурно дати позитивне ефекте када је у питању пензиони систем РС", рекао је Мастило.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog