Politika

Фејт: План за сјевер Косова без консултација са Београдом

БЕЧ – Међународни цивилни представник на Косову Питер Фејт најавио је да ће свој план за сјевер Косова преко посредника пренијети властима у Београду, али да их неће консултовати у погледу детаља, пренијела је аустријска агенција АПА.


Фејт је, како наводи агенција, на састанку Међународне управљачке групе у Бечу објаснио да његов план има за циљ успостављање власти на сјеверу Косова у склопу опште децентрализације, али је био уздржан кад је ријеч о томе како ће га прихватити тамошњи Срби.

„То би могло потрајати неко вреијме, и неће бити лако”, рекао је Фејт јуче у Бечу.

Фејт такође тврди да има подршку читаве ЕУ за свој план и мјере.

АПА је, цитирајући неименованог дипломату, пренијела да је Међународна управљачка група пренијела један, али мали дио надлежности на власти у Приштини и то оне надлежности за које је уставом покрајине предвиђено да се преносе.

Приштина, наиме, сада може сама да именује директоре царинских и пореских власти, као и народне банке, али агенција за приватизацију и надзорни орган остају међу бројним областима под надлежностима међународног представника.

Што се тиче плана за сјевер Косова дипломата је објаснио да се ради о размишљању како ојачати присуство међународне заједнице и косовске владе на сјеверу, као што су на примјер правосуђе и царина.

Даље треба успоставити нове српске општине, на примјер подјелом већ подијељене Митровице у једну албанску и српску општину. Поред тога треба да се ојачају и активности мисије Еулекс, навела је АПА.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog